Borba protiv COVID-19 i dalje traje, mogući su novi sojevi, no zahvaljujući vakcinaciji očekujemo smanjenje broja obolelih

26.04.2022

Dr sci. med Vesna Mioljević
Naučni saradnik, epidemiolog, Direktor Službe za bolničku epidemiologiju, UKCS

U poslednje dve godine pandemije pa do danas prošli smo kroz mnogo talasa COVID-19 u svetu i u našoj zemlji, ali kada smo mislili da smo se negde možda približili kraju i kada smo dobili vakcine, Svetska zdravstvena organizacija uvela je novu definiciju ukazujući na problem produženog COVID-a odnosno „Post-COVID-a“.

Mogla bih da kažem da je upravo vakcina jedno moćno oružje protiv COVID-a, a ono što je značajno napomenuti jeste da smo u prvih nekoliko meseci 2020. bili svetski lider u vakcinaciji i da smo kao zemlja pokazali Evropi i svetu kako se organizuje masovna vakcinacija protiv COVID-19.
Republika Srbija se od samog početka upustila u jednu zaista snažno intenzivnu borbu protiv ovog virusa, a sve sa ciljem da zaštiti svoje stanovništvo. Zdravstveni sistem Republike Srbije uspeo je da pokaže da je veoma fleksibilan i da je i u onim najtežim počecima imao snage i hrabrosti da se suprostavi pandemiji.

Ono što nas lekare, epidemiologe, mikrobiologe, infektologe i sve one koji se bave i bore protiv COVID-19 svakako zabrinjava jesu novi sojevi, nove varijante. Ova 2022. godina neće doneti kraj borbe protiv COVID-19, ali ono što možemo da očekujemo, pre svega zahvaljujući vakcinaciji, je da se smanji broj obolelih, smanji broj osoba koje imaju COVID-19, a koje se moraju hospitalizovati zbog težine kliničke slike, broj onih koji nažalost izgube bitku protiv virusa i svakako da smo zahvaljujući i napretku nauke i tehnologije svedoci i novih vakcina, novih tehnologija i novih terapijskih opcija.

Situacija u Republici Srbiji sada jeste stabilna i sve je povoljnija, ali opuštanja nema jer pandemija je i dalje tu. Na svima nama je svakako da se merama prevencije i vakcinacijom borimo protiv svih zaraznih bolesti uključujući i COVID-19.

Jer samo zajedno možemo pobediti pandemiju.

Kampanja "Pobedimo pandemiju"

Uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije

Kontakt: info@pobedimopandemiju.rs