COVID je bolest koja traži našu slabu tačku, a vakcina je moćno oružje u borbi protiv pandemije

26.04.2022

Prof. dr Ivana Milošević
Infektolog, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS

Od samog početka pandemije u Srbiji je ustanovljen protokol za lečenje ove bolesti i ono što je najbitnije, taj protokol je sve vreme bio usaglašen sa protokolima vodećih svetskih institucija. Naša ogromna prednost je u tome što smo mi bili u mogućnosti zaista da radimo sa svim savremenim terapijskim opcijama paralelno sa njihovom pojavom u svetu.

COVID je bolest koja traži našu slabu tačku, da li je ta naša slaba tačka prethodno definisana kao bolest koju znamo da imamo, ili je to nešto što nije otkriveno i u krajnjoj liniji se ne otkriva rutinskim testovima, rutinskim ispitivanjima, tek COVID-19 će naći tu našu slabu tačku.

Pojava vakcine označila je veliku prekretnicu u borbi protiv pandemije. Mi imamo resurse, imamo ljude, imamo ustanove, imamo lekove, ali zašto bi se bilo ko izlagao riziku da završi u bolnici i ošteti na bilo koji ozbiljniji način svoje zdravlje ako postoji vakcina.

Poručila bih našim sugrađanima da ne treba preterano da se opustimo, jer ne znamo što nas čeka u narednom periodu. Doza opreza mora da postoji kod svih. Moj savet je za sve one nevakcinisane da se vakcinišu, a za sve one koji imaju hronične bolesti da se i dalje ozbiljno čuvaju.

Jer se pandemija nažalost još nije završila, a samo je zajedno možemo pobediti.

Kampanja "Pobedimo pandemiju"

Uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije

Kontakt: info@pobedimopandemiju.rs