Po prvi put u Republici Srbiji imamo priliku adekvatnom terapijom delovati protiv COVID-19

26.04.2022

Prim. dr Dragana Trifunović Balanović
Predsednica Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva

Govorim u ime svih lekara opšte medicine iz cele Srbije, u ime specijalista opšte medicine i zaista želim da se zahvalim i da podvučem da smo, u toku ove pandemije dokazali da je naše srpsko državno zdravstvo zaista najuspešnije u okruženju iznelo ovu pandemiju. Od samog početka imamo jasne smernice i jaka oružja da možemo da delujemo, a sada po prvi put imamo priliku da delujemo i adekvatnom terapijom.

Ovo je moja rečenica: Kovid ne čeka, nemojte ni vi. Lečenjem sprečite komplikacije.

Stoga pozivam naše drage sugrađane da dođu u COVID ambulante, da se tu testiraju, da iskoristimo terapijski prozor između prvog do petog dana kada možemo da damo adekvatnu terapiju i kada možemo da sprečimo da pacijent bude hospitalizovan, a mi, kao njihovi izabrani lekari, najbolje poznajemo svoje pacijente. Naši pacijenti nisu samo mladi ljudi, to su pacijenti s velikim brojem komorbiditeta, sa velikim brojem oboljenja, koji sa sobom ne donose samo COVID infekciju. Oni donose i svoje hipertenzije, malignitete, čitav spektar drugih hroničnih bolesti i mi poručujemo: Molimo vas javljajte se na vreme jer time smanjujemo broj hospitalnih dana i potencijalne komplikacije, pa i smrtni ishod.

Mi smo inače mesto primarne zdravstvene zaštite, dom zdravlja se bavi prevencijom, a vakcinacija jeste prevencija. Ali mi lečimo i COVID tada adekvatnom terapijom, a kako vreme protiče bavićemo se i postkovidom odnosno bićemo tu i za naše pacijente da ih sačuvamo i od novonastalih komplikacija COVID infekcije.

Jer samo zajedno možemo pobediti pandemiju.

Kampanja "Pobedimo pandemiju"

Uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije

Kontakt: info@pobedimopandemiju.rs